Start Bilder Om oss Kontakt Linker
Snittroser Potteplanter Andre snittblomster
 
Tips for å få holdbare roser.

Riktig høstetidspunkt. Blir rosene skåret for tidlig, vil de lett få halsknekk, og holdbarheten blir redusert.
Ikke vær redd for å kjøpe roser som har begynt å åpne seg, de er like holdbare som lite åpne roser, men gamle roser har selvsagt redusert holdbarhet.

Raskt i vann
Ikke la rosene ligge tørre, sett dem i vann så snart som mulig. Dersom det er varmt eller det tar litt tid før rosene kan settes i vann, må nederste del av stilkene pakkes i vått papir med plast rundt.

Fjern bladene nederst på stilkene
Det skal ikke være blader i vasevannet, det fører til flere bakterier i vannet og redusert holdbarhet.

Kokende vann på nederste del av stilkene
Før rosene settes i vann, bør de skråsnittes (3-4 cm snittflate) på nytt for å fjerne luft og drepe bakterier fra snittflaten / nederste del av stilken. Kok opp litt vann og hell det i et glass eller et krus. Dypp de nederste 4-5 cm av stilken i vannet i 20-30 sekunder, og sett så rosene i vasen med vann tilsatt holdbarhetsmiddel. (Dersom rosene er snittet og kokte fra butikken, er det som oftest ikke nødvendig å gjøre dette hjemme dersom rosene er transporterte med fuktet papir rundt stilken

Tilsett vannet et holdbarhetsmiddel
Et holdbarhetsmiddel skal gi næring til blomstene og har i tillegg en bakteriedrepende effekt. De mest vanlige holdbarhetsmidlene er Chrysal Clear og Floralife. Ett av disse får du som regel med når du kjøper rosene. Har vannet høg pH (7 - 8), bruk tilrådd mengde av holdbarhetsmiddel som er 10 gram per liter vann. Har vannet lav pH (5 - 6), bruk ½ konsentrasjon av holdbarhetsmiddel, 5 gram per liter vann (gir redusert risiko for bladtørke). Om sommeren er behovet for holdbarhetsmiddel mindre enn om vinteren, bruk da ½ dose.

Reine vaser
Bakterier er vanligste årsaken til at roser henger etter kort tid. Vask vasen med oppvaskmiddel etter hver gang det har vært blomster i den. Skyll deretter vasen og tilsett noen dråper klorin før vasen fylles med reint vann. La løsningen med klorin stå i vasen, gjerne til neste dag. Tøm så ut vannet med klorin (ikke skyll med reint vann), og vasen er igjen klar til bruk.

Optimale forhold for blomstene
La ikke rosene stå i stua om natta, men sett dem på et kjøligere rom. Da vil levetida forlenges ytterligere.

Dersom rosene likevel begynner å henge etter en dag eller to
Skulle noen av rosene likevel begynne å henge med hodet etter en elle to dager, er det likevel håp. Skråskjær på nytt stilkene over punktet der de er kokte, og kok dem på nytt i 30 sekunder. Pakk deretter gjerne hele buketten inn i vått avispapir (kaldt vann) og la den stå kjølig noen timer med stilkene i vann. Når de har frisknet til kan de igjen settes i stua.

Lykke til med holdbare snittroser!


« Tilbake